Základný prehľad rozdelenia diétDiéta 0 – tekutá Indikácie: Predpisuje sa len na kratší čas, ojedinele ju však treba podávať aj dlhšie. Podáva sa v prvých dňoch po operácii ústnej dutiny, i ďalších častí tráviaceho sysytému, po tonzilektómiách, pri chorobách ústnej dutiny, hltana, pažeráka, pri ktorých je sťažené prehĺtanie, při poraneniach alebo ťažších ochoreniach – při poleptaní ústnej dutiny, pažeráka, jako aj pri všetkých zmenách, ktoré spôsobujú zúženie pažeráka. Môžeme ju použiť aj prechodne při ťažších horúčkovitých stavoch alebo niektorých otravách. Charakteristika: Hlavnou zásadou pri príprave tejto diéty je mechanická úprava do tekutej formy. Technológia prípravy pokrmov je chemicky i mechanicky šetriaca. Podávajú sa výživné polievky, krémy, mäsové omáčky (z hovädzieho, teľacieho, kurčiat).
Diéta 1 – kašovitá Indikácie: Po operáciách tráviaceho systému, najmä žalúdka na prechodný čas. Dlhodobejšie sa predpisuje při ťažších poúrazových zmenách ústnej dutiny – pri poleptaní pažeráka, ezofagitíde, stenóza, achalázií a karcinóme pažeráka. Niekedy je vhodná aj pre pacientov v akútnom bolestivom štádiu při vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika. Charakteristika: Diéta je energeticky i obsahom plnohodnotná. Pomer základných živín je blízky fyzilogickému pomeru. Podáva sa kratší čas jako diéta prechodná, ale môže sa podávať i dlhšie. Výber potravín i technológická príprava majú šetriaci charakter, kašovitej konzistencie. Mäso sa podáva pomleté alebo rozmixované ( teľacie, mladé hovädzie, chudé bravčové, kurča, rybie filé, pečeň, jemná šunka).
Diéta 2 – šetriaca Indikácie: Při poruchách tráviaceho systému s dlhodobým priebehom, ktoré si nevyžadujú zmeny v energetickom prívode, ani v pomere základných živín a ani osobitné predpisy. Sú to funkčné poruchy žaludka, poruchy sekrécie, chronická gastritída, vredová choroba žalúdka a dvanástnika, niektoré stavy po resekcii žalúdka, chronické ochorenie žlčníka a dvanástnika v pokojovom období. Ďalej sem patria horúčkovité ochorenia, stavy po infarkte myokardu a iné. Charakteristika: Táto diéta je plnohodnotná obsahom živín i energetickou hodnotou. Možno ju podávať dlhodobo. Podávame teľacie, hovädzie, chudé bravčové mäso, pečeň, kurča, holuba, morku, králika, sladkovodné ryby, morské filé. Z údenín:hydinovú šunku, diétnu alebojemnú salámu, jemné alebo hydinové párky.
Diéta 3 – racionálna Indikácie: Všetky ochorenia, pri ktorých nie je treba zvláštnu úpravu stravy. S obmedzeným výberom niektorých potravín a pochutín je možné ju podávať i u urologických a kožných ochorení.
Diéta 4 – s obmedzením tuku Indikácie: Je indikovaná pri chorobách žlčníka, pankreasu po odznení akútneho štádiá, pri chronických ochoreniach žlčníka v štádiu záchvatu najmä pri sklonoch k záchvatovým stavom. Ďalej sa predpisuje na prechodný čas pacientom po operácií žlčníka a pacientom so zníženou funkčnou schopnosťou pankreasu. Na prechodný čas sa indikuje aj po vírusovom zápale pečene. Vhodná je aj pri ústupe dyspepsie črevných katarov, ak nie sú spevádzané výraznejšími hnačkami.Osobitná pozornosť sa venuje znášanlivosti mlieka. Charakteristika: Diéta je plnohodnotná, vhodná na prechodné obdobie i na dlhší čas. Obsah bielkovín i sacharidov je fyziologický, obsah tukov je dostatočne znížený. Mimoriadne dôležitý je výber tukov i technologická príprava, pri ktorej sa vylučujú prepaľované tuky, obmedzujú sa potraviny s nižším obsahom cholesterolu. Povoľuje sa čerstvé maslo a slnečnicový olej, Juno, Hera. Mäso podávame hovädzie, teľacie, chudé bravčové, kurča, morčacie prsia, králika, sladkovodné ryby, morské filé. Z údením podávame chudú šunku, hydinovú šunku, hydinovú salámu. Vylučujeme potraviny ťažko stráviteľné, najmä s vyšším obsahom celulózy, nafukujúce jedlá, čerstvé kysnuté pečivo.
Diéta 5 – bielkovinová bezzvyšková Indikácie: O bielkovinovú diétu rozširujeme diétu po akútnych hnačkových ochoreniach každého druhu, pokiaľ si nevyžadujú osobitnú diétu. Napríklad pri syndróme dráždivého hrubého čreva počas hnačiek, pri funkčnej hnačke, při chronickej enteritíde, při hnačkách po antibiotikách, při malabsorbčných stavoch, ktoré si vyžadujú osobitné predpisy, při vredovej kolitíde v štádiu s dekompenzáciou. Charakteristika: Pri tejto diéte sa predpisuje vyšší obsah bielkovín, obsah tukov je mierne znížený. Výber potravín i technologický postup šetria črevo mechanicky k zníženej peristaltike i chemicky. Osobitnú pozornosť venujeme znášanlivosti mlieka v príprave i mliečnym výrobkom. Mlieko samostatne jako nápoj nepodávame.
Diéta 6 – nízkobielkovinová Indikácie: Vhodná pre pacientov s chorobami obličiek, kedy je nutné čiastočne obmedziť príjem bielkovín a apribližne 0,75 g na 1 kg hmotnosti. Tiež při akútnom postihnutí, kedy je chorý po hladovke, pomaly prechádza na normálnu stravu, alebo u pacientov s chronickým ochorením obličie v začiatočnom štádiu zlyhávania. Charakteristika: Táto diéta ma obmedzené bielkoviny približne na polovicu dennej dávky při dodržaní dostatočného množstva esenciálnych aminokyselín. Strava sa pripravuje bez soli a jedlá si chorý prisoľuje podľa rady lekára.
Diéta 7 – nízkocholesterová Indikácie: Podáva sa pacientom s hyperlipoproteinemiou, pacientom s komplikáciami arteriosklerózy. (Po infarkte, mozgovo cievnej príhode), alebo jako súčasť druhotnej prevencie. Charakteristika: Výrazne znížený prívod cholesterolu v potrave. Prevaha polyénových mastných kyselín nad nasýtenými – saturovanými mastnými kyselinami pri celkove nezvýšenom množstve tuku v diéte. Poskytuje plnohodnotnú stravu vhodnú k dlhodobému podávaniu.
Diéta 8 – redukčná Indikácie: Vhodná pre chorých s nadmernou hmotnosťou, pre diabetikov, u ktorých si charakter ich ochoprenia nevyžaduje diétne upravenú stravu, ale je nežiadúce zvýšenie ich hmotnosti. Charakteristika: Je energeticky limitovanou diétou s vylúčením cukru, s obmedzením tuku. Jedlo podávame 6-krát denne, pri tom niektoré len ovocie. Polievky vôbec nepodávame. Do jedálneho lístka je vhodné zaradiť ovocné a zeleninové dni.
Diéta 9 – diabetická Indikácia: Podáva sa pacientom každého veku. Charakteristika: Pre diabetikov je základným liečebným prostriedkom. Je energeticky limitovanou diétou s vylúčením cukru, s obmedzením tuku. Jedlo podávame 6-krát denne. Chlieb, pečivo, všetky druhy príloh ako i súčasti stravy obsahujúcich sacharidy, musí a byť presne dávkované.
Diéta 10 – neslaná šetriaca Indikácie: Podáva sa pacientom s chorobami srdca, ciev v dekompenzácii u všetkých chorôb, u ktorých dochádza k zadržiavaniu vody v organizme. Tiež pre chorých, ktorí majú vysoký krvný tlak. Charakteristika: Pripavuje sa bez soli. Taktiež potraviny, ktoré obsahujú sodík, sa v tejto diéte obmedzujú.Uprednostňujú sa potraviny bohaté na draslík a z toho dôvodu je vhodné do jedálneho lístka zaradiť ovocno – zeleninové dni. Okrem uvedeného výberu potravín, ich úprava sa riadi zásadami prípravy diéty 2 (šetriacej).
Diéta 11 – výživná Indikácie: Pri všetkých chorobách, pri ktorých chorých potrebujú čo najrýchlejšie znovu nadobudnúť telesných síl a zvýšiť svoju telesnú hmotnosť, pokiaľ nie je nutný predpis špeciálnej diéty. Najčastejšie je to rekonvalescencia po infekčných chorobách, po niektorých operáciách, pľúcnej tbc v období kompenzácie, zhubné nádory v období cytostatickej liečby. Charakteristika: Je výživnou diétou so zvýšenou energetickou hodnotou, fyziologickým pomerom živín. Výber potravín nemá žiadne obmedzenie, taktiež ani kuchynská úprava.
Diéta 12 – strava batoliat Indikácie: Strava batoliat je určená deťom od 1 1/2 roka do 3 rokov, pokiaľ ich ochorenie nevyžaduje inú špeciálnu diétu.
Diéta 13 – strava väčších detí Indikácie: Podáva sa deťom od 4 – 15 rokov, pokiaľ ich ochorenie nevyžaduje inú špeciálnu diétu.
ŠPECIÁLNE DIÉTY
Diéta 0 – S – čajová Indikácia: Podáva sa obmedzenú dobu, obyčajne len niekoľko dní pri akútnych stavoch, napr. po žlčníkovej kolike, alebo prvé dni po operácii brušnej dutiny, pokiaľ nie je obmedzovaná črevná peristaltika. Pri tejto diéte sa podáva čaj – po lyžičkách, prípadne podľa pokynu lekára malé množstvo suchárov.
Diéta 1- S – tekutá výživná Indikácie: Podstatou je základná diéta 0 obohatená výživnou zmesou, ktorej základom je sunar, alebo pri poruchách vstrebávania tuku dovážaný preparát Biosorbin MCT.
Diéta 4 – S – s prísnym obmedzením tuku Indikácie: Podáva sa v akútnom štádiu infekčnej žltačky, prvé dni po cholelitiatickom záchvate, prvé dni po cholecystektomii po čajovej diéte, pacientom po absolútnej hladovke v prvých dňoch. (Akútna nekróza pankreasu). Charakteristika: prevažne sacharidová diéta bez mäsa a vajec, bielkovín, s úplným vylúčením voľného tuku a značne zníženou energetickou hodnotou. Podávame ju len krátku dobu, než odznie akútne štádium chorôb žlčníka,pečene, alebo slinivky brušnej.
Diéta 9 –S – diabetická šetriaca Indikácia: Pre diabetikov so súčasnými dlhodobými chorobami zažívacieho traktu ( vredová choroba žlčníka, pečene, dispeptický syndróm, zápal slinivky brušnej). Charakteristika: Je to šetriaca diéta s podávaním 6 jedál denne. Diéta je bez cukru, energeticky limitovaná s odváženým množstvom pečiva a príloh. Spojuje v sebe hľdiská diéty 2 a diéty 9.
|
|||
Tvorba webových stránok na WebLahko.sk | Nahlásiť protiprávny obsah! | Mapa stránok |